Bekendtgørelse om ret til uddannelse for personer, der har arbejdet i minkerhvervet eller følgeerhverv inden for en pulje i 2021, 2022 og 2023, og om administration m.v. af puljen
Arbejdsmarkeds- og Rekrutteringsstyrelsens bekendtgørelse nr. 616 af 30/5 2023.
I medfør af § 97 b, stk. 9, i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, jf. lovbekendtgørelse nr. 701 af 22. maj 2022, som ændret ved lov nr. 605 af 31. maj 2023, fastsættes efter bemyndigelse:
§ 1. Denne bekendtgørelse indeholder bestemmelser om målgruppen og tilbuddet under puljen i 2021-2023 med ret til uddannelse for personer, der har arbejdet i minkerhvervet eller følgeerhverv, samt om puljens anvendelsesområde, fordeling, udbetaling, administration, regnskabsaflæggelse, revision samt evt. tilbageførelse af den bevilling, der er afsat til puljen.
Stk. 2. Formålet med puljen er, at personer omfattet af § 97 b, stk. 1, i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, inden for puljen, får tilbud om uddannelse.
Afgrænsning af minkerhvervet eller følgeerhverv og tilbud om uddannelse under puljen
§ 2. Minkerhvervet omfatter minkproducenter/minkfarme beliggende i Danmark.
Stk. 2. Følgeerhverv omfatter virksomheder, hvor over halvdelen af virksomhedens omsætning i 2017-19 skal hidrøre fra handel med danske minkproducenter, og hvor virksomhedens produktion ikke umiddelbart kan omlægges til anden aktivitet, jf. dog stk. 3.
Stk. 3. Kravet om, at over halvdelen af virksomhedens omsætning skal hidrøre fra handel med dansk minkproduktion fraviges i følgende tilfælde:
1) Udlejning af staldkapacitet til dansk minkavl, hvor der er de nødvendige miljøtilladelser m.v. til minkavlen.
2) Pelserier, der betjener danske minkavlere, hvor pelseriet indgår i en virksomhed, hvor der også drives minkavl i Danmark.
§ 3. Retten til tilbud om uddannelse og visse andre forløb under puljen omfatter:
1) Tilbud om ordinær uddannelse efter § 90 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.
2) Tilbud om uddannelse i form af øvrig vejledning og opkvalificering efter lovens § 91, jf. stk. 2.
3) Tilbud om realkompetencevurderinger, jf. stk. 3, og tilbud om jobsøgningskurser efter lovens § 91.
Stk. 2. Et uddannelses- eller kursusforløb efter stk. 1, nr. 2, anses som uddannelse, hvis forløbet giver kompetencer inden for et eller flere fagområder. Der kan f.eks. ikke gives tilbud om vejlednings- og afklaringsforløb, særligt tilrettelagte forløb, højskoleophold, kurser på aftenskole og andre forløb, der må anses for fritidsaktiviteter under puljen.
Stk. 3. En realkompetencevurdering efter stk. 1, nr. 3, skal foretages af en uddannelsesinstitution, der er godkendt til at udbyde realkompetencevurderinger inden for enten almen voksenuddannelsesområdet (VUC), arbejdsmarkedsuddannelsesområdet (AMU), erhvervsuddannelsesområdet (EUD/EUV/EUX) eller videreuddannelsessystemet for voksne.
Stk. 4. I 2023 må kursusprisen for den samlede uddannelse eller andet forløb under puljen ikke overstige et prisloft på 600.000 kr. eksklusive moms.
Stk. 5. Der er ikke ret til tilbud om uddannelse og visse andre forløb i udlandet.
Puljens anvendelsesområde
§ 4. Jobcenteret kan efter reglerne i § 97 b i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats give tilbud om uddannelse m.v. omfattet af lovens §§ 90 og 91 til personer omfattet af lovens § 97 b, stk. 1.
Stk. 2. Kommunerne kan med midler fra puljen få dækket 100 procent af deres udgifter til køb af uddannelser, realkompetencevurderinger og jobsøgningskurser, herunder udgifter til et fortsat tilbud hvis personen skifter målgruppe, jf. § 97 b, stk. 6, om ret til fortsat uddannelse ved målgruppeskift. Den ledige kan inden for puljen få uddannelse mv., der er bevilget senest den 31. december 2023. Uddannelsen skal være påbegyndt inden den 1. april 2024. Der er ikke nogen øvre grænse for uddannelsens længde.
Fordeling af tilsagn om tilskud fra puljen til ret til uddannelse for ledige, der har arbejdet i minkerhvervet og eller følgeerhvervet
§ 5. Der afsættes bevillinger i 2021, 2022 og 2023 til puljen.
Stk. 2. Puljen administreres af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Stk. 3. For 2021 er fordeling af bevillingen og tilsagn afgivet efter § 5 og 7 i bekendtgørelse nr. 469 af 20. marts 2021 om ret til uddannelse for personer, der har arbejdet i minkerhvervet eller følgeerhverv inden for en pulje i 2021, og om administration m.v. af puljen.
Stk. 4. For 2022 er fordeling af bevillingen og tilsagn afgivet efter §§ 5 og 6 i bekendtgørelse nr. 2638 af 28. december 2021 om ret til uddannelse for personer, der har arbejdet i minkerhvervet eller følgeerhverv inden for en pulje i 2021 og 2022, og om administration m.v. af puljen.
Stk. 5. For 2023 afgiver Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering tilsagn om tilskud til kommunerne primo juni 2023 på baggrund af kommunernes aktive tilkendegivelser af deres forventede udgiftsbehov.
Stk. 6. Ved afgivelse af tilsagn om tilskud udmelder Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering en maksimal tilskudsramme, som kommunen kan anvende til køb af uddannelser.
Udmelding af eventuel reserve
§ 6. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering kan løbende foretage udmelding af en eventuel reserve på puljen til kommunerne frem til og med 31. december 2023.
Stk. 2. Inden der gives tilsagn, skal kommunerne aktivt tilkendegive deres forventede udgiftsbehov.
Kommunernes bogføring, opgørelse, regnskab og revision af tilskud
§ 7. Kommuner, der modtager eller har modtaget tilsagn om tilskud, jf. §§ 5 og 6, skal foretage en fuldstændig og løbende bogføring i kommunens regnskab af samtlige udgifter og indtægter, der afholdes eller modtages i henhold til denne bekendtgørelse.
Stk. 2. Kommunerne skal kunne oplyse om antallet af personer, der har modtaget tilbud, der er finansieret med midler fra puljen.
Stk. 3. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering kan indhente oplysninger om, hvilke uddannelsesforløb kommunerne har ydet støtte til.
Stk. 4. Konteringen af indtægter og udgifter skal i øvrigt følge de regler, som Økonomi- og Indenrigsministeriet fastsætter i det kommunale budget- og regnskabssystem.
§ 8. Kommuner, der modtager eller har modtaget tilskud, jf. §§ 5 og 6, skal udarbejde et særskilt regnskab over deres udgifter til indsatsen.
Stk. 2. Kommuner, der modtager tilsagn om tilskud for mindre end 500.000 kr., skal indsende et ledelsespåtegnet regnskab til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Stk. 3. Kommuner, der modtager tilsagn om tilskud for 500.000 kr. eller derover, skal indsende et revisionspåtegnede regnskab til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Stk. 4. Frist for indsendelse af regnskab for anvendelse af det tildelte tilsagn om tilskud til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er 3 måneder efter afslutning af det sidste uddannelsesforløb.
Stk. 5. Kommuner, der modtager eller har modtaget tilsagn om tilskud, kan halvårligt få udbetalt tilskud på baggrund af regnskab for afholdte udgifter.
Stk. 6. Regnskab og revision m.v. skal følge de retningslinjer, der fremgår af bekendtgørelse om administration af tilskud fra puljer under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Ikrafttræden
§ 9. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juni 2023.
Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 2638 af 28. december 2021 om ret til uddannelse for personer, der har arbejdet i minkerhvervet eller følgeerhverv inden for en pulje i 2021 og 2022, og om administration m.v. af puljen ophæves.