Méntabel
Arbejdstilsynets vejledning nr. 9086 af 3/2 2017.
(Vejledende procenttabel til brug ved afgørelser om godtgørelse for varigt mén, truffet den 1. februar 2017 og senere i arbejdsskadesager).
Det er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Ankestyrelsen, der træffer konkrete afgørelser om fastsættelse af ménprocenten i arbejdsskadesager.
Almindelige retningslinjer og vejledning
1. Varigt mén
Begrebet "mén" defineres i forsikringsmedicinen som en medicinsk bedømmelse af den daglige ulempe i den personlige livsførelse, som en skade har medført.
Varigt mén fastsættes på grundlag af en skades medicinske art og omfang og under hensyn til skadens forvoldte ulemper i den tilskadekomnes personlige livsførelse. Ulemperne ved en skade vurderes stort set ens, uanset erhverv, alder, køn, indtægt med videre, da ulempen ved en bestemt skade grundlæggende anses for at være den samme for forskellige mennesker.
Varigt mén vurderes ud fra følgerne af en skade. Som udgangspunkt har det ikke betydning for vurderingen, på hvilken måde det varige mén er opstået. Eksempelvis er det underordnet, om smerter i lænden er opstået som følge af mange års løftearbejde eller ved et slag over lænden.
1.1. Varighed
Et varigt mén kan som udgangspunkt først fastsættes, når den helbredsmæssige tilstand er varig. Det betyder, at tilstanden ikke kan forventes bedret, hverken af sig selv eller ved behandling. Følger af en skade vil ofte først være varige flere måneder efter skaden. Det er en konkret vurdering, hvornår dette tidspunkt foreligger.
1.2. Fastsættelse af ménprocent
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring fastsætter et varigt mén med procenterne 5, 8, 10, 12, 15, 18, 20, 25, 30, 35, 40, 45 og så videre, stigende med intervaller med 5 procent til i alt 100 procent. Dette skyldes, at der ved vurdering af mén historisk er taget udgangspunkt i brøker, hvor 1/20 = 5 procent, 1/12 = 8 procent og 1/10 = 10 procent og så videre.
Efter en konkret vurdering kan der dog i særlige tilfælde samlet fastsættes en skæv ménprocent, som for eksempel 17 procent. Det drejer sig om tilfælde, hvor der er tale om flere skader, som hver for sig kan vurderes tabellarisk efter tabellen og hvor der samtidig er tale om skader flere forskellige steder på kroppen, det vil sige at der ikke foreligge symptomoverlap. Eksempelvis symptomer efter et middelsvær brud i lænden, som efter méntabellens punkt B. 1.3.4. vurderes til 12 procent og tab af milt, som efter méntabellens punkt F. 1.1. vurderes til 5 procent.
Maksimum mén udgør normalt 100 procent. I ganske særlige tilfælde kan et varigt mén vurderes til 120 procent. Ménet kan dog ikke vurderes til 105, 110 eller 115 procent.
1.3. Forværring af varigt mén
Ved fornyet vurdering af varigt mén i en sag, som tidligere er afgjort, skal det vurderes, om der er sket en forværring af det varige mén.
En forværring kan godt i sig selv være en "skæv procent", eksempelvis 2 - fra 8 til 10 procent, eller 3 - fra 5 til 8 procent.
Hvis den første afgørelse har været mindre end 5 procent, vil Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vurdere, om forværringen har medført, at det samlede mén nu bliver på 5 procent eller derover.
Den samlede ménprocent (den første vurdering + forværringen) vil dog altid blive vurderet til 5, 8, 10, 12 procent og så videre, som det fremgår af afsnit 1.2.
2. Vejledende normaltabel
Tabellen er en vejledende normaltabel, hvilket vil sige, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring normalt vil følge tabellens satser, men kan fravige dem, når der foreligger særlige forhold. Tabellens satser kan fraviges ved enten at vurdere ménet til en højere eller en lavere værdi end anført i tabellen.
Det har ikke været muligt i alle tilfælde kun at fastsætte én ménprocent for en skade. Derfor er der i nogle tilfælde angivet intervaller og i enkelte tilfælde angivet, at ménet er mindre end eller lig med en bestemt værdi. Dette giver plads til variationer og gør de enkelte vurderinger fleksible.
2.1. Fravigelse af tabellen
Hvis en forudbestående sygdom, som ikke har nogen sammenhæng med arbejdsskaden, medfører, at arbejdsskaden får usædvanlige følger, vil dette indgå i vurderingen af ménprocenten.
2.1.1. Tab af særlige færdigheder
Kun i ganske særlige tilfælde, hvor skaden har givet ganske specielle ulemper i det daglige som følge af tab af særlige færdigheder, vil der være grundlag for at fravige méntabellen.
|
3. Om vurdering af varigt mén
3.1. Tabellarisk vurdering af varigt mén
Tabellarisk vurdering af varigt mén anvendes, når skadens følger direkte fremgår af tabellen.
1. Ménprocenten vurderes svarende til den anførte ménprocent i tabellen
2. Der vil blive anvendt samme tekst til beskrivelse af ménet som anført i tabellen
3.2. Ikke tabellarisk vurdering af varigt mén
Ved ikke tabellarisk vurdering af varigt mén anvendes et skøn i følgende situationer:
1. Når skadens følger ikke direkte fremgår af méntabellen
2. Hvis skadens følger slet ikke er medtaget i méntabellen
3. Hvis der er multiple skader
3.2.1. Skadens følger fremgår ikke direkte af tabellen
i. Ménprocenten bliver fastsat efter et skøn, med baggrund i tabellen
ii. Der vil så vidt muligt blive sammenholdt med eventuelt lignende, men ikke identiske punkter i méntabellen
iii. Der vil blive anvendt en anden tekst til beskrivelse af ménet end anført i tabellen
|
I eksemplet er det muligt at anføre, hvorfor den højere ménprocent, der fremgår af méntabellen, ikke er anvendt. Derfor bør det af afgørelsen fremgå, at det varige mén er fastsat skønsmæssigt til 18 procent, da der i den konkrete sag ikke er svære, daglige smerter med svær bevægeindskrænkning, som vurderes til 20 procent efter tabellen.
3.2.2. Skadens følger fremgår slet ikke af tabellen
i. Ménprocenten bliver fastsat efter et skøn, med baggrund i tabellen
ii Der vil så vidt muligt blive sammenholdt med eventuelt lignende, men ikke identiske punkter i méntabellen
iii. Der vil blive anvendt en anden tekst til beskrivelse af ménet end anført i tabellen.
|
3.2.3. Der er tale om multiple (flere) skader
Når der er tale om en skade, der omfatter flere af de områder, der er fastsat procenter for i méntabellen, sker der ikke automatisk en fuld sammenlægning af de forskellige procenter.
Den samlede ménprocent vil blive fastsat efter et skøn, hvor det samlede funktionsniveau vurderes. Ved multiple skader forstås i denne sammenhæng, at der i samme sag skal vurderes mere end ét varigt mén.
Når der i en sag er flere skader, skal der ved vurderingen af det samlede mén tages stilling til, om følgerne af de enkelte skader:
i. Er uafhængige af hinanden (1 + 1 = 2)
ii. Forstærker hinanden (1 + 1 > 2)
iii. Har fælles symptomer (1 + 1 < 2)
3.2.3.1. Multiple skader, hvor de enkelte skader er uafhængige af hinanden
Hvis det drejer sig om skader, hvor vurderingen af varigt mén for den ene skade kan foretages helt uafhængigt af den anden, vurderes det samlede mén som summen af de enkelte mén.
|
3.2.3.2. Multiple skader, hvor de enkelte skader forstærker hinanden
Hvis det drejer sig om skader, hvor vurderingen af varigt mén for den ene skade, sammen med det varige mén for den anden skade, forstærker de samlede følger, vurderes det samlede mén til at være større end summen af de enkelte mén.
|
3.2.3.3. Multiple skader, hvor der er fælles symptomer
Hvis det drejer sig om skader, hvor der er sammenfald af følger, vurderes det samlede mén til at være mindre end summen af de enkelte mén. I den sammenhæng er det vigtigt at vurdere, hvilke objektive fund og/eller subjektive klager, der medicinsk set vil eller kan overlappe hinanden.
|
4. Forudbestående og konkurrerende sygdomme/skader
At der er en eller flere forudbestående sygdomme eller skader i forhold til den skade, der skal vurderes, kan få forskellig betydning, når Arbejdsmarkedets Erhvervssikring træffer afgørelse om størrelsen af et varigt mén.
4.1. Forudbestående sygdom forværrer skadens følger
Hvis de medicinske følger af en arbejdsskade bliver større på grund af invaliditet eller et handicap, som tilskadekomne har i forvejen, kan der blive tale om at fastsætte en højere ménprocent end den, der fremgår af méntabellen.
Et eksempel kunne være, at der gives en højere ménprocent for tab af en tommelfinger, hvis den anden hånd mangler i forvejen. Se også eksempel 1.
4.2. Samme område rammes - fradrag
Hvis arbejdsskaden rammer et område, der i forvejen er varigt skadet, kan det bevirke et fradrag i ménvurderingen, hvis det er overvejende sandsynligt, at den forudbestående sygdom/skade er medvirkende til den nuværende tilstand.
Fradrag i ménprocenten kan kun ske, hvis sygdommen/skaden har været symptomgivende før arbejdsskaden og der er lægelig dokumentation for dette, eller der foreligger en sikker prognose for, at sygdommen/skaden ville have givet symptomer, selv om arbejdsskaden ikke var sket.
Ved afgørelsen om fradrag vil Arbejdsmarkedets Erhvervssikring overveje, om
1) der skal fastsættes en samlet ménprocent og derefter skønsmæssigt fastsættes en procent for den del af ménet, der skyldes skaden,
eller
2) der kan ses helt bort fra den forudbestående skade eller sygdom ved fastsættelsen af ménet for skaden
|
I situation 2 fastsættes ménet kun på baggrund af skadens følger, og der ses bort fra de symptomer, der med overvejende sandsynlighed ikke skyldes skadens følger.
|
4.3. Traumets eller påvirkningens sværhedsgrad og den tidsmæssige og medicinske sammenhæng
Fastsættelsen af et varigt mén vil i et vist omfang bero på, hvor svært traumet eller påvirkningen har været. Den tidsmæssige og medicinske sammenhæng mellem en arbejdsskade og en påvirkning vil indgå i vurderingen af det varige mén.
5. Reglen om "parrede organer"
Ved en arbejdsskade på et af de såkaldte parrede organer (eksempelvis øjne, høreorganer, lunger og nyrer) vil ménet blive beregnet efter ménprocenterne i tabellen.
Hvis der ved den aktuelle arbejdsskade sker tab af det ene organ og der i forvejen er tab af det andet organ, bliver ménet udmålt som forskellen mellem den samlede ménprocent for tab af begge organer og ménprocenten for det forudbestående tab af det ene organ.
Hvis for eksempel et øje i forvejen er blindt af en anden årsag end den aktuelle arbejdsskade og det andet øje bliver blindt på grund af arbejdsskaden, vil ménprocenten for det arbejdsskadede øje blive beregnet således:
100 procent (tab af syn på begge øjne svarende til tabellens punkt A. 5.12.) minus 20 procent (tab af syn på ét øje svarende til tabellens punkt A. 5.9.) = 80 procent mén for det arbejdsskadede øje.
Hvis der tidligere er givet godtgørelse for en arbejdsskade på det ene af de parrede organer og det andet bliver skadet, vil sagen kunne genoptages, og godtgørelsen for den oprindelige arbejdsskade vil blive fastsat efter reglen for parrede organer, selv om den anden skade ikke er en arbejdsskade.
Som et eksempel kan nævnes en person, der har fået tilkendt 20 procent for tab af synet på et øje efter en arbejdsskade, og som senere bliver blind på det andet øje af anden årsag. Sagen kan i dette tilfælde blive genoptaget, og ménprocenten vil blive beregnet som i det nævnte eksempel.
6. Højre- og venstrehåndet
Hvor der i méntabellen er angivet forskellige satser for højre og venstre, gælder satserne for højrehåndede. Der er således en skelnen mellem den dominante og ikke-dominante hånd. Hvis den tilskadekomne er venstrehåndet, vurderes denne hånd som den dominante.
Bilag 1 – Méntabel
Méntabellen
Méntabellen er en procenttabel, og tallet ud for en tekst er derfor et procenttal.
A. Hoved
A. 1. Tænder/kæber
Når implantater er indsat og vokset fast (integreret), betragtes de som almindelige tænder.
|
A. 2. Næse
|
A. 3. Strube
|
A. 4. Hjernen
|
A. 4.2. Demens
|
A. 4.3. Fokale hjerneskader
|
A. 4.3.1. Afasi
|
A. 4.3.2. Frontalt syndrom
|
A. 4.4. Motoriske symptomer efter hjerneskade
A. 4.4.1. Halvsidig spastisk lammelse
|
A. 4.4.2. Ataksi og koordinationsforstyrrelse uden lammelse
|
A. 4.5. Posttraumatisk epilepsi
|
A. 4.6. Dysartri
|
A. 5. Øje og syn
A. 5.1. Synsstyrken udtrykkes som synsbrøk eller decimaltal.
Øjenmén i procent aflæses i nedenstående tabel ud fra de to øjnes synsstyrker henholdsvis lodret og vandret (eksempel: 0,25=6/24 og 0,2=6/30 giver 40 procent i varigt mén).
Synsstyrken skal vurderes med bedst mulig brille eller kontaktlinse på hvert øje for sig.
|
A. 5.2. Monokulære synsfeltdefekter
Defekter udtrykkes i procent af øjets normale synsfelt.
|
A. 5.3. Binokulære synsfeltdefekter
|
A. 6. Øre/hørelse
A. 6.1. Ydre øre
|
A. 6.2. Totalt høretab
|
A. 6.3. Høre- og kommunikationsevne
Tabellen angiver, hvordan ménet ved forskellige kombinationer af høreevne (HE) og kommunikationsevne (KE) vurderes.
Evnen fastsættes på baggrund af taleaudiometri og den tilskadekomnes oplysninger.
|
0 - normal evne1 - let nedsat evne2 - let til middel nedsat evne3 - betydeligt nedsat evne4 - svært nedsat evne5 - totalt ophævet evne (døvhed)
Der gives normalt ikke varigt mén alene for brug af høreapparat, idet dette er indregnet i tabellen.
A. 6.4. Hørenedsættelse og samtidig stærkt generende og vedvarende tinnitus (øresusen)
|
A. 7. Lugtesans
|
A. 7.2. Kronisk allergisk betændelsestilstand i næse og øjenslimhinde (kronisk allergisk rhino-conjunktivitis)
|
A. 8. Lammelse af facialisnerver (ansigtsnerver)
A. 8.1. Ensidig lammelse af facialisnerven
|
A. 8.2. Dobbeltsidig lammelse af facialisnerverne
|
A. 9. Oversigt over kranienerver i tabellen
1. kranienerve: Lugtesansen - punkt A. 7.1.
2. kranienerve: Synet - punkt A. 5.
3. kranienerve: Øjenbevægelsen, regnes funktionelt som en del af 4. og 6. kranienerve - punkt A. 5.7. - dobbeltsyn
4. kranienerve: Øjenbevægelsen (trochlearis), regnes funktionelt som en del af 4. og 6. kranienerve - punkt A. 5.7. – dobbeltsyn
5. kranienerve: Ansigtsfølelsen og tyggemuskulaturen (trigeminus) - punkt A. 1.4.
6. kranienerve: Øjenbevægelsen (abducens), regnes funktionelt som en del af 4. og 6. kranienerve - punkt A. 5.7. – dobbeltsyn
7. kranienerve: Facialis - punkt A. 8.
8. kranienerve: Hørelse og balance - punkt A. 6.
9. kranienerve: Svælget (glossopharyngeus) - ikke nævnt i tabellen
10. kranienerve: Stemmebåndet - punkt A. 3.
11. kranienerve: Skuldermuskler - punkt D. 1.5.
12. kranienerve: Tungen (hypoglossus) – ikke nævnt i tabellen.
B. Hvirvelsøjle og bækken
B. 1. Hvirvelsøjlen
B. 1.1. Nakken
Følger efter forvridninger, diskusprolaps, brud og belastningsskader
Ved vurderingen af bevægeindskrænkningen tages der udgangspunkt i den forventede bevægelighed på baggrund af tilskadekomnes alder. Eventuel stivgørende operation kan indgå i vurderingen.
Ved væsentligt nerverodsudfald eller væsentlig rygmarvspåvirkning gives et tillæg med udgangspunkt i tabellens øvrige afsnit.
|
B. 1.1.7. Erhvervsbetingede smerter i nakke-skulder/skulderåg
|
B. 1.2. Brystryggen
|
Ved svært brud eller flere middelsvære brud, hvor der opstår gibbusdannelse (vinkling), kan der gives tillæg på 5-10 procent.
Ved væsentligt nerverodsudfald eller væsentlig rygmarvspåvirkning gives et tillæg med udgangspunkt i tabellens øvrige afsnit.
B. 1.3. Lænderyggen
Følger efter forvridninger, diskusprolaps, brud og belastningsskader
Ved vurderingen af bevægeindskrænkningen tages der udgangspunkt i den forventede bevægelighed på baggrund af tilskadekomnes alder. Eventuel stivgørende operation kan indgå i vurderingen.
Ved væsentligt nerverodsudfald eller væsentlig rygmarvspåvirkning gives et tillæg med udgangspunkt i tabellens øvrige afsnit.
|
B. 1.4. Isoleret nerveudfald (rodpåvirkning)
|
Radikulære udfald (lammelser af nerverod) vurderes ifølge tabellens satser for nervelammelser.
B. 2. Bækken
Følger efter brud på bækken
|
B. 3. Haleben
|
B. 4. Rygmarvslæsioner
Skader på rygmarv og cauda equina (nervebundet fra rygmarven). Ménets størrelse afhænger af niveauet for skaden og antallet af fungerende muskler under niveauet (muskelstyrke ≥ 3). Der kan gives tillæg for påvirket blære-, tarm- og sexualfunktion efter mentabellens øvrige afsnit. Inkomplet tetraplegi med behov for respiratorbehandling vil blive indplaceret i punkt B. 4.4. Der kan gives op til 120 % ved andre samtidige skader. Ved vurdering af méngraden anvendes ideelt ASIA-skemaet (American Spinal Injury Association).
|
C. Brystkasse
C. 1. Ribben
|
D. Ekstremiteter (arme og ben)
D. 1. Overekstremiteter (arme)
Hvor der i méntabellen er angivet forskellige satser for højre og venstre, gælder satserne for højrehåndede. Der er således en skelnen mellem den dominante og ikke-dominante hånd. Hvis den tilskadekomne er venstrehåndet, vurderes denne hånd som den dominante.
Vurderingen af en skade på overekstremiteten bygger på en samlet vurdering af smerter, bevægelighed, kraft, eventuelt muskelsvind, skurren og løshed.
D. 1.1. Fingre og mellemhånd
D. 1.1.1. Fingerskader
|
De stivheder, der ikke er nævnt i tabellen, afgøres individuelt.
D. 1.1.2. Hvide fingre - morbus Raynaud
Hvide fingre er en sygdom i fingrene. Én eller flere fingre, på én eller begge hænder, kan være helt eller delvist inddraget. Ud over variation i udbredelsen forekommer der også variation i anfaldsfrekvensen.
Udbrudsfrekvens
|
|
D. 1.1.3. Mellemhånd
|
|
D. 1.9.7. Funktionstab som følge af kvæstelser
For eksempel refleksdystrofi og neurogene smerter.
Ved vurderingen af refleksdystrofi vil både smerter og vægtning af andre forhold, som for eksempel nedsat bevægelighed, muskelsvind og trofiske forstyrrelser, indgå i vurderingen af ménet.
Når der samtidig er tale om områder, hvor der er fastlagt satser i méntabellen, sker der ikke automatisk en fuld sammenlægning af satserne. Den samlede ménprocent vil blive fastsat efter et skøn, hvor det samlede funktionsniveau vurderes.
D. 2. Underekstremiteter (ben)
Vurderingen af en skade på underekstremiteten bygger på en samlet vurdering af smerter, bevægelighed, kraft, eventuelt muskelsvind, skurren og løshed.
D. 2.1. Fod
|
D. 2.2. Fodled
|
D. 2.3. Akillessene
|
D. 2.4. Hælben
|
D. 2.5. Ben
|
D. 2.6. Underben
|
D. 2.7. Knæled
|
D. 2.8. Lårben
|
D. 2.9. Hofte
|
D. 2.10. Nervelæsioner
D. 2.10.1. Nervus ischiadicus
|
D. 2.10.2. Nervus femoralis
|
D. 2.10.3. Nervus tibialis communis
|
D. 2.10.4. Nervus peroneus
|
E. Lunge- og hjertekarsygdomme og perifere karskader
E. 1. Astma
|
E. 2. Begrænsning i funktionskapacitet ved lunge- og hjertekarsygdomme
Lunge- og hjertekarsygdomme vurderes under hensyntagen til den begrænsning i funktionskapaciteten, der betinges af sygdommen, ud fra følgende inddeling i funktionsgrupper:
|
Funktionsinddelingen søges understøttet ved obstruktive lungesygdomme, eksempelvis astma og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), med objektive målinger som mål for lungefunktionen, således forceret ekspirationsvolumen i første sekund, FEV1. 0.
Under forudsætning af, at der er tale om permanent reduktion af FEV1. 0, er
funktionsgruppe 1: FEV 1.0 = 80-100 procentfunktionsgruppe 2: FEV 1.0 = 50-79 procentfunktionsgruppe 3: FEV 1.0 = 30-49 procentfunktionsgruppe 4: FEV1. 0 < 30 procent
E. 3. Følger efter perifere karskader
Karskader opereret med godt resultat med indsættelse af karprotese vurderes individuelt efter den anatomiske position, det anvendte materiale og længden af rekonstruktionen.
|
Karskader med påvirkning af blodforsyningen efter operation vurderes individuelt med udgangspunkt i tabellens satser for skader i det ramte organ.
F. Indre organer
F. 1. Bughule/bugvæg
|
F. 2. Tarme/afføringsforstyrrelser
|
F. 3. Nyrer/urinveje
|
F. 4. Kønsorganer
|
G. Hudsygdomme
Ménprocenter anført under G. 1.2. og G. 1.3. kan adderes til andet mén, jf. reglen om multiple skader. Der vil i den situation ske en samlet vurdering af ménet.
G. 1. Eksem
Udbrudsfrekvens
|
Ved vurderingen af graden af de kroniske forandringer indgår både udbredelse, lokalisation og art.
G. 1.1. Håndeksem alene
|
G. 1.2. Eksem på arme ved samtidigt håndeksem
|
Samtidig allergi over for flere stoffer adderes ikke.
G. 1.4. Eksem på mindre dele af kroppen (bortset fra ansigt og hænder), for eksempel på ben eller arme uden samtidigt håndeksem
|
G. 1.5. Eksem i ansigtet
|
Ved bedømmelsen af, om eksem i ansigtet er svært, indgår også en vurdering af graden af vansir, som til gengæld ikke tillægges.
G. 1.6. Eksem udbredt til større dele af kroppen
|
H. Vansir
Tabellens satser for varigt mén omfatter normale operationsar og lignende, der er en direkte følge af skaden.
Følgende satser finder anvendelse, hvor der er tale om vansir uden andre fysiske gener af betydning.
Hvis der både er vansir og andre skader, foretages vurderingen på baggrund af reglen om multiple skader (se generelt afsnit 3.2.3.).
|
I. Kræftsygdomme
Kræftsygdomme har så forskellige følger, at det ikke er muligt at udarbejde en egentlig tabel. Følgende tjener imidlertid som udgangspunkt ved vurderingen af de kræftsygdomme, som det kan komme på tale at anerkende som erhvervsbetingede.
|
Ved inoperable kræftsygdomme, hvor tilskadekomne er i fysisk velbefindende ved afgørelsen, kan ménet fastsættes til 50 procent. Der vil i så fald straks ske revision, og tilstanden vil blive fulgt løbende. Mengraden afspejler den psykiske belastning og ændring i livssituation, som kræftlidelsen under alle omstændigheder medfører også ved fysisk velbefindende.
Følger efter kræftbehandling af enhver art derudover vurderes i overensstemmelse med tabellens øvrige satser.
J. Psykiske skader efter vold eller chok
Udsættelse for ubetydelig vold, trusler eller chok på grund af mindre psykisk traume antages ikke som eneste årsag at kunne medføre varigt psykisk men på 5 procent eller derover.
J. 1. Posttraumatisk belastningsreaktion
Ved vurdering af sværhedsgraden lægges vægt på, hvor mange symptomer der optræder, disses hyppighed/intensitet samt deres indflydelse på den daglige personlige livsførelse.
Over tid sker der ofte en ændring af symptomerne i retning af diagnosen personlighedsændring efter katastrofeoplevelse, således at nogle gener svinder/aftager, mens andre kan komme til. Mènmæssigt behandles disse 2 tilstande derfor under et med en fælles mengrad jf. tabellen. I de fleste tilfælde er en posttraumatisk belastningsreaktion forbigående.
Hvis en posttraumatisk belastningsreaktion er aftaget, så diagnosekriterierne ved ménvurderingen ikke længere er opfyldt, kan der gives mén svarende til mindre end let sværhedsgrad, det vil sige 5-8 procent.
|
J. 2. Uspecificeret belastningsreaktion
Ved en uspecificeret belastningsreaktion er symptomerne mindre specifikke end ved posttraumatisk belastningsreaktion. Ofte drejer det sig om vagtsomhed, irritabilitet, koncentrationsbesvær, støjfølsomhed, tristhed og lignende. I sammenligning med symptomerne ved posttraumatisk belastningsreaktion er de også i langt de fleste tilfælde mindre omfattende. Sværhedsgraden vurderes ud fra forekommende symptomer, disses sværhedsgrad og indflydelse på den daglige livsførelse.
|
J. 3. Kronisk depression
Ved depression forstås diagnosen depression i henhold til sygdomsklassifikation. De fleste er depressioner er forbigående, men et mindretal udvikler sig i kronisk retning. I overensstemmelse med sygdomsklassifikationen vurderes sværhedsgraden i henhold til forekommende gener, disses sværhedsgrad og deres indflydelse på hverdagen.
|
J. 4. Posttraumatisk angst
Ved posttraumatisk angst forstås tilstande, hvor der ikke er væsentlige gener udover angst. I mange tilfælde vil der være tale om forbigående gener, men i nogle tilfælde bliver angsten varig. Sværhedsgrad vurderes som ved øvrige psykiske tilstande.
|
Der gives varigt mèn for den tungest vejende diagnose, idet angst hyppigt er et symptom ved posttraumatisk belastningsreaktion. Depression og depressive symptomer er hyppige ved posttraumatisk belastningsreaktion/personlighedsændring.