Vejledning om små børns udendørsophold i kulde
Sundhedsstyrelsens vejledning nr. 15485 af 1/10 1983.
Sundhedsstyrelsen har, såvel fra forældre som fra ledere af vuggestuer og fra sundhedsplejersker, modtaget en række anmodninger om at give vejledning om forholdsregler i forbindelse med små børns udendørsophold i kulde. Sundhedsstyrelsen har derved fået indtryk af, at der i vide kredse er behov for en sådan vejledning og skal derfor meddele følgende:
Det antages almindeligvis, at børn har godt af at få frisk luft, men der er ikke dokumentation for, at »hærdning« har en gavnlig virkning,f.eks. ved at forebygge infektioner.
Spædbørn er særligt sårbare over for kulde. Medens de fra fødslen kan reagere hurtigt med gråd på sult- og tørstfornemmelse, er de næsten op til 1-års alderen ikke i stand til at klage sig i tide, når de fryser. Endvidere bevæger spædbørn sig mindre således, at de lettere kan afkøles. Skadelig afkøling kan ske ved lave temperaturer, men kan også ske ved højere temperaturer, såfremt der er vind eller fugtigt vejr.
Det er således vanskeligt at give nøjagtige retningslinier for, i hvilke tilfælde det er forsvarligt at lade spædbørn sove ude i kuldeperioder. Nedenstående forhold har alle betydning for afgørelsen af, om man i et konkret tilfælde kan tillade et spædbarn at sove ude:
UDENDØRSTEMPERATUREN
Børn må ikke sove ude, når temperaturen er under 10 minusgrader. Ved højere temperaturer bør afgørelsen afhænge af følgende 4 forhold:
1) SOVESTEDETS PLACERING
Ved sovestedet skal der være læ for blæst, regn og rimnedfald (denne beskyttelse kan f.eks. gives af en liggehal).
2) ISOLERING OG PÅKLÆDNING
Krybben skal - lige som en god barnevogn - være vind- og vandtæt til alle sider. Bunden kan f.eks. isoleres med skumgummi e.l. Barnet skal være iklædt hue og anbragt i en pose forsynet med hætte og lukkede ærmer således, at hoved og hænder beskyttes. Barnet skal være iklædt tøj med god varmeisolationsevne, enten uld, bomuld eller kunststoffer med tilsvarende egenskaber. Dynen skal dække barnets krop både opadtil og til siderne. Det er vigtigt, at barnet sikres mod afkøling fra en våd ble. Dette kan f.eks. ske ved at man iklæder barnet uldbukser.
3) BARNET
Kun sunde og raske børn bør sove ude i koldt vejr. For tidligt fødte børn og børn, der lider af astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse eller hjertesygdom, er særligt udsatte og bør ikke sove ude i koldt, tåget vejr.
Børn under 1 år, og specielt spædbørn under 1/2 år, er særligt udsatte for kuldepåvirkning.
Barnets HUD kan beskyttes med en vandfri creme. Herved beskyttes huden mod udtørring, men en sådan creme yder ikke beskyttelse mod kuldepåvirkning.
4) OPSYN M.V.
Børn, der sover ude i kulden, skal være under særligt effektivt opsyn. Sovetiden bør aldrig være længere end 1 1/2-2 timer. Jo yngre børnene er og jo koldere vejret er, des hyppigere skal børnene tilses. Er man i tvivl om kuldepåvirkningen, bør den, der har opsynet, selv iføre sig passende beklædning og sidde et stykke tid udendørs ved siden af børnene.